Organisatie: FHS
Sprekers: Rosanne Van Gael Wim Vermeulen
Locatie: Brussel en online
Een vakantiewoning is een interessante investering. Menig belastingplichtige beperkt zich evenwel niet tot onze landsgrenzen. Een woning elders in Europa of zelfs daarbuiten behoren vandaag zeker tot de mogelijkheden. Voorafgaandelijk aan een dergelijke aankoop is het handig om de fiscale consequenties ervan te kennen. Gelet op de complexiteit - met name omdat er wetgeving van twee landen tegelijkertijd doorwerkt - is advies op maat zeker aangewezen.
Tijdens dit seminarie wordt aan de hand van praktische voorbeelden toegelicht wat de fiscale gevolgen zijn van de aankoop, het bezit, de verkoop, de schenking en de vererving van buitenlands onroerend goed. Eén van de steeds terugkomende vragen van de investeerders is of ze privé moeten kopen, of beter met een vennootschap, en of ze de kinderen er al bij moeten betrekken. Dikwijls wordt de aankoop van een onroerend goed gelegen in het buitenland gefinancierd door een externe lening. Niet zozeer vanuit het klassieke Belgische standpunt van aftrekbaarheid van de interesten, doch veeleer om buitenlandse vermogensbelasting te vermijden, of in het kader van een successieplanning of een in detail uitgewerkte pre-immigratie strategie, of zelfs gewoon uit financiële overwegingen. Een aantal atypische buitenlandse aspecten komen aan bod zoals bijvoorbeeld de verplichting voor de koper in Spanje om bij een buitenlandse verkoper zelf de bronheffing in te houden, de mogelijkheid om in Frankrijk een 'clause de substitution' in de compromis op te nemen, etc.
Ook het bezit van buitenlands onroerend goed wordt besproken en de diverse belastingen die tijdens deze fase geheven worden.